Pondělí 22 duben, 2024
„Zdravý životní styl není jen o jídle a pohybu,“ zastává Gabriela Krejcarová
Fotografie: Se souhlasem Gabriely Krejcarové
INTERVIEW

„Zdravý životní styl není jen o jídle a pohybu,“ zastává Gabriela Krejcarová

Z lásky k jídlu a vaření se Gabriela rozhodla začít psát blog. Od té doby se jí podařilo vybudovat si bohatou čtenářskou základnu a mezi českými food blogery a blogerkami zazářila nejen krásnými fotografiemi, ale především chutnými recepty. Co ji odlišuje od ostatních? Bez jaké ingredience se v kuchyni neobejde? A má podle ní jídlo vliv na náš psychický stav?

Blogování ses začala věnovat před téměř 10 lety a zaměřuješ se hlavně na zdravou stranu a tvorbu receptů. Co tě k tomu přivedlo?

O zdravý životní styl se díky svým rodičům zajímám už od dětství – vždy nás k němu vedli. Moc mě toto téma baví a je skvělé se navzájem s ostatními inspirovat.

Tvůj blog je o jídle, ale o autorce samotné tam moc informací nenajdeme. Jaké 3 věci tě napadnou jako první, když tě požádáme, aby ses představila?

Věřím, že byste našli. (smích) Ale kdybych měla vypíchnout 3 věci, které mě charakterizují, byl by to klid, zájem o šťastný život a velká láska k ovoci a zelenině.

Od spuštění svého blogu a Instagramu sis dokázala vybudovat silnou čtenářskou základnu a sledovanost. Jaké věci tě, podle tvého názoru, odlišují od ostatních food blogerů?

Jednoduché recepty, které zvládne každý, protože ani já sama se nepovažuji za nějakou velkou zkušenou pekařku nebo kuchařku.

Fotografie: Se souhlasem Gabriely Krejcarové

Věnuješ se foodblogu profesionálně, nebo je to jen hobby?

Pár, většinou dlouhodobých, spoluprací mám, ale je to určitě spíše koníček, který dělám, protože mě už spoustu let baví.

Jak vypadá tvůj typický jídelníček? Následuješ pravidla nějaké speciální diety, nebo jednoduše jíš to, na co máš chuť?

Žádnou dietu nenásleduju. Za léta dospívání, kdy jsem měla problémy s žaludkem, jsem si přišla na svůj způsob stravování, po kterém se moje tělo i mysl cítí skvěle. Myslím, že se můžeme všude kolem inspirovat, ale vždy bychom měli poslouchat hlavně to naše vlastní tělo.

Jaké je tvé oblíbené jídlo dne?

Svačina – většinou v podobě jablka a nějakého homemade koláčku. Ale veliké snídaně ve společnosti milovaných lidí také zbožňuju!

Aby jídlo na fotkách vypadalo chutně, jeho focení může být jednou z nejtěžších disciplín. Jak dlouho ti trvá, než získáš dokonalý záběr, a jak konkrétně vypadá zrod takového příspěvku?

To se dost liší. Někdy jídlo rychle vyfotím a hned se podaří hezká přirozená fotka a jindy se mi výsledek nelíbí ani po půlhodinovém focení. Většinou se nesnažím o nějaký umělý styling, ale spíš se inspirovat kolem sebe a hrát si s úhly a různými scenériemi, aby mé příspěvky nebyly nudné a pokaždé oku přinesly něco nového. Následně už fotku jen lehce zedituju, aby měla hezké barvy a teplý nádech, který zapadá do mého stylu příspěvků.

Ale nebudu lhát, někdy po bytě pobíhám s pěti talířky, balancuju na židli, přesouvám konferenční stolečky z místnosti do místnosti, hraju si se světly a stíny a pohled na mě musí být docela vtipný. (smích)

Fotografie: Se souhlasem Gabriely Krejcarové

Jedna ingredience, bez které se v kuchyni zkrátka neobejdeš?

Kefír. Ráda si ho dávám jen tak ráno na kaši, ale skvěle funguje i v koláčích nebo ječných lívanečkách.

Sleduješ i ty sama nějaké blogy o jídle? Kdo je tvou inspirací?

Food blog jako takový nesleduju asi žádný. Ale inspirací k receptům mám na Instagramu uloženo spoustu. Moc mě baví tvorba Lucie Novákové aka Buchty v troubě. Líbí se mi, že přidává tipy na různorodá jídla, hodně pracuje s luštěninami, a zároveň obdivuji, jak všechno zvládá!

Co bys poradila někomu, kdo právě jako food bloger začíná?

Ať je svůj. Ať se do ničeho netlačí a zkrátka jen dělá to, co ho baví, tak, jak to sám cítí. To přinese radost jemu a ocení to i sledující.

Pokud bys mohla uspořádat vysněnou večeři, jaké idoly bys pozvala a jaká lahodná jídla bys zařadila na menu?

Pozvala bych celou svou rodinu. Před cizími lidmi bych totiž byla hrozně nervózní. (smích) A všichni z mé rodiny jsou zároveň mými idoly. A uvařila bych jim domácí bramborový knedlík s tempehem a zelím a upekla strouhaný kakaový koláč s třešněmi.

Fotografie: Se souhlasem Gabriely Krejcarové

Jeden z tvých oblíbených receptů, o který by ses chtěla podělit s našimi čitateli?

Skvělá je má kefírová bábovka – moje ségra ji peče dokonce častěji než já sama. (smích)

Co pro tebe znamená zdravý životní styl a jak se staráš o své fyzické a dušení zdraví?

Pro mě tento pojem obsahuje hodně moc. Není to jen o jídle a pohybu. Zahrnuje podle mě i naši psychiku, mentální nastavení, mezilidské vztahy, pohyb venku, spánek a mnoho dalších oblastí. Snažím se v tomto celostním způsobu pohledu na zdraví neustále vzdělávat, nasávat informace a následně aplikovat do svého života tak, abych ho žila stále kvalitněji a cítila jsem se dobře a šťastně.

O duševní pohodě píšeš i na svém blogu a Instagramu. Má, podle tebe, jídlo vliv na náš psychický stav?

Rozhodně. Když si dáme něco, co nás nabije energií a dodá našemu tělu potřebné živiny, budeme se cítit daleko lépe, a naopak. Po některých jídlech máme v hlavě lehce a po jiných se naopak nedokážeme soustředit a jsme nervózní.

Je nějaké motto, kterým se řídíš a podle kterého žiješ?

Pokud my sami chceme, můžeme žít ten nejradostnější život. A také heslem „naděje umírá poslední”.


Instagram | Blog

Napsat komentář