Lidé často říkají, že zdravé a chutné stravování stojí příliš mnoho peněz. Možná ale jen neznají ty správné triky. Dobré jídlo nemusí být drahé, je jen třeba vědět, jak s ním zacházet.
Plánujte dopředu
Plánování je základ úspěchu, a to i v kuchyni. Snažte se proto, pokud jde o jídlo, přemýšlet dopředu, ideálně minimálně týden. Vyžaduje to vyhradit si trochu času a energie, ale výsledek se vám vyplatí.
Do obchodu vyrazíte jednou za delší dobu na větší nákup, ne několikrát do týdne. Větší balení potravin nebo jejich vyšší počet je navíc často výhodnější. Pokud budete sledovat aktuální slevy a jiné akční nabídky, můžete je ve svém plánu také zohlednit. Zároveň můžete doma vytvářet zásoby trvanlivých potravin, které budete mít vždy po ruce.
Pište si nákupní seznamy
Impulzivní nákupy jsou nepřítelem finančního rozpočtu i zdravého stravování. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se jim vyhnout, je sepsat si nákupní seznam. Když nakupujete s nákupním seznamem, je méně pravděpodobné, že si koupíte věci, které nepotřebujete. Kromě nákupního seznamu si vytvořte také realistický rozpočet na potraviny, abyste přesně věděli, kolik utratíte.
Nakupujte sezónně
Ovoce a zelenina jsou v sezóně nejen chutnější, ale také cenově dostupnější. Jejich nákup se proto vyplatí. Zdravotních přínosy konzumace ovoce a zeleniny jsou neoddiskutovatelné.
„Jaro je na sezónní zeleninu přímo bohaté a přináší tak několik možností, které můžeme zařadit do našich jídelníčků. V tomto období dozrává zejména chřest, ředkvičky, artyčok, mrkev, fenykl, kedlubna, jarní cibulka, hrášek a rebarbora. Pokud ale náhodou nemáte možnost sáhnout právě po sezónní zelenině, neznamená to, že byste ji neměli jíst vůbec,” říká k tématu Markéta Veverková, nutriční specialista společnosti Nestlé.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: VYUŽIJTE CHŘESTOVÉ SEZÓNY S CHUTNÝMI RECEPTY INSPIROVANÝMI ITALSKOU KUCHYNÍ

Připravujte si jídlo doma
Cena základních surovin, ze kterých je možné připravit více jídel, je obvykle nižší než cena za jedno jídlo v restauraci. Studie zveřejněné na webu PubMed navíc potvrzují, že lidé, kteří si častěji vaří doma, místo aby si kupovali jídlo s sebou, se stravují zdravěji. Tyto studie také dokazují, že vaření doma je spojeno s nižší spotřebou ultra zpracovaných potravin a vyšší spotřebou nezpracovaných nebo minimálně zpracovaných potravin.
Zamrazujte zbytky
Domácí jídlo je nejen levnější a zdravější než to z restaurací, ale můžete si ho uvařit i více a schovat na později, což vám ušetří nejen peníze, ale i čas. Zamrazit navíc můžete nejen hotové pokrmy, ale i samotné suroviny, pokud nejste příznivci konzumace stejného jídla několik dní po sobě, nebo jen zkrátka rádi vaříte a obměňujete svůj repertoár.
Rozlučte se se zpracovanými pochutinami
Snadným způsobem, jak ušetřit peníze i zdraví, je nahradit oblíbené pochutiny, jako jsou chipsy, sušenky a sladkosti, zdravějšími domácími dobrotami. Zkuste si doma připravit popcorn bez přidaného oleje v horkém vzduchu nebo zeleninové lupínky. Snížíte tak nejen rozpočet, ale i konzumovaný počet kalorií. Můžete si připravit i něco do školy nebo do práce. Skvělou volbou je předem připravená směs oříšků nebo nakrájené ovoce.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: INSPIRUJTE SE RECEPTY NA OBĚD S SEBOU A SKONCUJTE KONEČNĚ S NEZDRAVÝM STRAVOVÁNÍM

Vypěstujte si malou zahrádku
Pokud máte k dispozici kousek venkovního prostoru, nebo alespoň okenní parapet, může vám pěstování vlastních bylinek a menší zeleniny také pomoci snížit náklady na potraviny. Některé druhy navíc nevyžadují tolik úsilí a jsou vhodné i pro začátečníky – například bazalka, tymián a rozmarýn se dají snadno pěstovat i v domácích podmínkách.
„Pěstování vlastních bylinek, ať už na zahrádce nebo v truhlíku doma či na balkoně, je skvělá rodinná aktivita. Děti se naučí, jak se suroviny, které konzumujeme, pěstují a že vyžadují péči. To může vést i k uvědomělejšímu chování, a třeba i menšímu plýtvání jídlem. Navíc si tak doma sklidíte bylinky bez pesticidů nebo postřiků,“ doporučuje pěstování také Markéta Veverková.
„Fantazii se meze nekladou. Bazalka může být skvělá do těstovin nebo k rajčatům, petržel (nebo pažitka) se zase hodí nadrobno nakrájená do polévek. Tymián je skvělý k pečeným bramborům nebo grilované zelenině a třeba levandule krásně doplní dezerty nebo limonády. Všechny bylinky můžeme smíchat s máslem a špetkou soli a vznikne nám chutná varianta bylinkového másla,“ uzavírá.
Nahrazujte maso jinými bílkovinami
Také menší konzumace masa může být dobrým způsobem, jak ušetřit peníze. Zkuste si vyhradit několik dní v týdnu, kdy budete hledat jiné zdroje bílkovin, například luštěniny, konopná semínka, vejce, ryby, tofu. Můžete je použít v několika různých jídlech. Skvěle se hodí do nákypů, polévek nebo dušených pokrmů, které vám vydrží i několik dní.
Zdroj: Autorský článek, tiskové materiály, PubMed
$content$