Čtvrtek 05.06.2025
8 tipů pro větší udržitelnost v kuchyni: Vyrazte na trh a zaměřte se i na mytí nádobí
Foto: Freepik
GASTRO LIFESTYLE

8 tipů pro větší udržitelnost v kuchyni: Vyrazte na trh a zaměřte se i na mytí nádobí

Víte, kde obvykle přirozeně produjeme úplně nejvíce odpadu? Doma v kuchyni. Nejenže vyhazujeme spoustu plastových obalů, ale v koši často končí i potraviny. Pokud chcete žít udržitelněji, ale nevíte, jak na to, nezoufejte. Nemusí to být složité ani drahé. Často je to naopak docela jednoduché.

Nakupování bez obalu

Pokud se chcete vyhýbat plastům, může být nakupování v supermarketu náročné. Plasty tam najdete téměř všude – od ovoce a zeleniny až po mléčné výrobky a těstoviny. Jaké jsou tedy lepší možnosti? Zajděte si na trh. Je skvělé nakupovat nebalené lokální ovoce a zeleninu. Podpoříte tak místní pěstitele, a navíc můžete místo plastové tašky použít tašku vlastní. Pokud si chcete koupit bez obalu také například těstoviny nebo rýži, vyhledejte bezobalové obchody. Tam si můžete přinést vlastní nádoby a naplnit je, nebo si potraviny odnést v papírových sáčcích.

Před každým nákupem si ale sestavte seznam. Nebudete díky němu kupovat zbytečné věci a vyhnete se impulzivním nákupům, které často vedou k plýtvání potravinami.

Ekologické mytí nádobí

Když jde o mytí nádobí, může být snaha o udržitelnost trochu oříšek. Šetrný prostředek na mytí nádobí, houbička bez plastů… existuje něco takového? Ano, dnes si můžete v mnoha supermarketech koupit houbičky v udržitelnější podobě, s menším množstvím plastu nebo vyrobené ze zcela kompostovatelných materiálů. K dostání jsou také ekologické mycí prostředky. Mnoho značek nabízí dokonce ekologické sady na mytí nádobí, čisticí prostředky a tablety na čištění celé kuchyně.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: UDRŽITELNOST: 7 TIPŮ, JAK ŠETŘIT PENÍZE I PŘÍRODU

Foto: Pexels

Správné skladování potravin

Víte, že mnoho potravin, například okurky nebo rajčata, vydrží déle, pokud nejsou v chladu? Podle webu Lekar.sk tomu tak je. Je nejvyšší čas naučit se potraviny správně skladovat.

Rajčata a lednice se jednoduše nekamarádí – rajčata v lednici ztrácejí chuť a rychleji se kazí. Skladujte je raději při pokojové teplotě. Také kořenová zelenina má ráda vodu. Mrkev, petržel a podobnou zeleninu skladujte v lednici ve velké nádobě s vodou a každých několik dní ji vyměňte. Citrony, mandarinky nebo pomeranče také nemají rády lednici. Nechte je při pokojové teplotě.

Kvalitní kuchyňské nádobí

Vaše levná pánev má po půl roce tolik škrábanců, že se při každém vaření bojíte, že se na ni vše přilepí? Váš nůž je tak tupý, že jím nemůžete pořádně krájet? Pokud investujete do kvalitního kuchyňského náčiní, ušetříte si nejen nervy, ale i peníze a přírodu. Nebudete totiž muset neustále kupovat nové věci, které dlouho nevydrží. Kvalitní věci vydrží déle, takže je nebudete muset tak často vyhazovat a přispějete k menšímu množství odpadu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: STOP PLÝTVÁNÍ: VYUŽÍT SE DAJÍ I BANÁNOVÉ SLUPKY, A TO HNED NĚKOLIKA ZPŮSOBY

Foto: Pexels

Udržitelné alternativy skladování

Máte chuť na jablko, ale chcete ho sníst jen polovinu? Zbytek pravděpodobně automaticky zabalíte do potravinové fólie, která je vyrobená z plastu. Dnes však existuje spousta udržitelných alternativ. Místo plastových krabiček na skladování si kupte skleněné – jsou odolnější a můžete je používat znovu a znovu. Také ubrousky ze včelího vosku jsou možnou ekologickou alternativou k fólii – jsou omyvatelné a dají se znovu použít. Látkové sáčky jsou pak ideální pro skladování chleba nebo pečiva – udrží je déle čerstvé a jsou prodyšné.

Žádné vyhazování zbytků

Pokud vaříte a zůstanou vám zbytky jídla, rozhodně je nevyhazujte. Vezměte si je druhý den jako chutný oběd do školy nebo do práce. Skvělé je také zmrazení. Ve dnech, kdy se vám nechce vařit, si díky němu můžete rychle ohřát domácí jídlo. Sbohem, jídlo na donášku v jednorázových obalech. A pokud víte, že nějaké jídlo opravdu nesníte, nabídněte ho sousedům nebo přátelům.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: 10 KROKŮ K UDRŽITELNOSTI, KTERÉ ZVLÁDNE KAŽDÝ

Foto: Unsplash

Veganské a vegetariánské stravování

Není žádným tajemstvím, že nadměrná konzumace masa škodí životnímu prostředí a není vždy tou nejlepší volbou ani pro naše zdraví. Zkuste do svého jídelníčku zařadit více veganských a vegetariánských potravin. Čím méně masa budete jíst, tím udržitelnější bude vaše strava. Nedávné studie z USA a Evropy publikované na PubMed naznačují, že dlouhodobá konzumace červeného, a zejména zpracovaného masa, je spojena se zvýšeným rizikem celkové úmrtnosti, kardiovaskulárních onemocnění a také cukrovky 2. typu u mužů i žen. Nikdo po vás nechce, abyste se stali vegany ze dne na den, ale trocha větší informovanosti a uvědomělosti pomůže vám i životnímu prostředí. Už jste vyzkoušeli, jak chutné může být tofu nebo čočka?

Třídění odpadu

Zní to jako samozřejmost, ale bohužel to samozřejmost vždy není. Máte nedostatek času nebo jste někdy příliš líní na to, abyste řádně třídili organický odpad, sklo, plasty nebo hliník? Nejste v tom sami. Tento problém však lze vyřešit velmi snadno. Zkrátka si třídění zjednodušte a oddělujte odpad určený k recyklaci od samého začátku. Umístěte do kuchyně více košů na různé druhy odpadu. Jakmile je totiž odpad jednou roztříděný, je snazší ho odnést na správné místo. Pokud máte zahradu nebo balkon, zvažte kompostování organického odpadu. Jde o skvělý způsob, jak vrátit živiny do půdy a snížit množství odpadu.


Zdroj: Autorský text, Lekar.sk, PubMed

Napsat komentář